Lacné nákupy z Číny začne Slovensko zdaňovať

  • Lacné nákupy z Číny začne Slovensko zdaňovať

    Lacné nákupy z Číny začne Slovensko zdaňovať

    Nákupná turistika Slovákov prekračuje hranice Európy. Populárne sa stali nákupy prostredníctvom internetu v ázijských krajinách alebo v Amerike. Predovšetkým Čína láka na výhodné ceny elektroniky a malých tovarov. Nákupy sú aj napriek náročnej doprave omnoho lacnejšie ako v prípade predaja priamo v Európe. Členské štáty únie však preto prichádzajú o miliardy eur na dani z pridanej hodnoty (DPH).

    Aktuálne sú od DPH oslobodené tovary s hodnotou do 22 eur. Od roku 2021 majú zákazníci členských krajín únie platiť DPH pri nákupe tovarov s akoukoľvek cenou, v prípade Slovenska sa bude platiť 20-percentná DPH. Atraktivita nákupov v Ázii tak klesne. Tešiť sa však môžu európski predajcovia.

    Bez DPH sa dováža okolo 150 miliónov malých zásielok a existujúci systém je náchylný na zneužívanie. Zatiaľ čo podniky v EÚ musia uplatňovať DPH bez ohľadu na hodnotu predávaného tovaru, dovážaný tovar využíva výnimku, čím sa jeho hodnota často umelo znižuje. Rozsah podvodov s DPH pri predaji na diaľku v EÚ sa odhaduje každoročne na päť miliárd eur, a niektoré z opatrení pomôžu tento stav zlepšiť. Predpokladá sa, že táto suma by sa do roku 2020 vyšplhala na sedem miliárd eur,“ informuje Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

    Správa bola uverejnená: https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/468319-lacne-nakupy-z-ciny-zacne-slovensko-zdanovat/

    Leave a comment